Pomagam
1.5% dla PMM

Czas czytania
2 minuty

Artykuł

Poprzedni Następny
Ogłoszenia

COVID-19 – wirus głodu

Czas czytania
2 minuty

Pandemia spowodowała ponad milion zgonów, pozostawiając na całym świecie miliony ludzi zarażonych i narażonych na dalsze niebezpieczeństwo. Szczególnie destrukcyjna jest dla najwrażliwszych społeczności.

Wiele rodzin ma trudności z otrzymaniem środków do życia wskutek sparaliżowanej gospodarki i braku pracy, nawet przynoszącej minimalne dochody. Tylko od początku pandemii liczba osób żyjących w skrajnym ubóstwie wzrosła o 150 milionów. Na obszarach, w których ludzie wcześniej borykali się z poważnymi brakami żywności i dostępu do usług zdrowotnych sytuacja pogorszyła się dynamicznie.

Możemy już odpowiedzialnie twierdzić, że COVID19 ma drugie oblicze i jest nim niedożywienie. Najbardziej narażone na skutki pandemii związane z głodem i niedożywieniem są dzieci. Szkoły były często jedynym miejscem, w którym dzieci otrzymywały posiłek i podstawową opiekę medyczną. Zamknięcie szkół w skutek pandemii nie tylko poważnie ograniczyło dzieciom dostęp do edukacji, ale też ograniczyło dostęp do niezbędnych dla przeżycia usług. Sytuacja dzieci pogarsza się każdego dnia.

fot. Damian Lemański

Pomóż nam ratować życie dzieci. Jesteśmy w Senegalu, pomagamy w 20 ośrodkach zdrowia i prosimy o pomoc w zakupie leków, odżywek, wag specjalistycznych i na organizację warsztatów żywieniowych. Cały czas dostarczamy paczki z żywnością dla rodzin w Wenezueli i pomagamy dzieciom w Syrii.

Wesprzyj akcję Polskiej Misji Medycznej:

  • wpłać datek przez stronę www.pmm.org.pl/chce-pomoc
  • przekaż darowiznę na numer konta Polskiej Misji Medycznej: 62 1240 2294 1111 0000 3718 5444 z dopiskiem Anemia

Wpłacam na

Płatność cykliczna (Płatność dokonywana automatycznie co miesiąc)
Płatność jednorazowa
50 PLN
150 PLN
250 PLN

Akceptujemy płatności
PayU Google Pay Blik Przelew tradycyjny
Poprzedni

Artykuł

Następny

Przeczytaj także

Opis obrazu

Buduj z nami pomoc w najbardziej potrzebujących krajach świata.

Więcej

Zapisz się do newslettera